American Institute of Architects, San Francisco Chapter

Hill House

San Francisco_

This project involved the renovation and expansion of a single-family residence in Glen Park. The site is an extra-wide (40ft) up-slope lot. The existing house was a 1940’s single-story 2 bedroom, 1 bath “bungalow” over a garage with a modest footprint. The clients wished to add “just enough” space for themselves and one child with an imperative to completely redesign the building with a modern vocabulary.

The new program includes 3 bedrooms, 2 ½ bathrooms and an open living plan. Lateral additions stretch the envelope to the side property lines and rear yard setback. A split section amplifies the interior volumes and mediates the slope. No new story was added. The interior topography and substantial rear-yard terracing integrate the house with the hill, expand the sense of space and unify the site. Interior and exterior views are carefully orchestrated with visual and circulation axes terminating in at landscaped compositions. Stone tile flooring inset into hardwood and continuing to the exterior demarcate circulation paths and clarify the parti. Windows on 4 sides of the building, 5 skylights and a 12-foot clerestory make this mid-block house a porous, light-filled volume.


Architect
Cary Bernstein Architect
Location
Glen Park
Competition
Home Tours 2013