American Institute of Architects, San Francisco Chapter Featured Events

Mission Bay Walking Tour (2 HSWs)

Date
Location
Mission Bay Tour Start:
3rd Street and Mission Rock Street
San Francisco, CA
View on Google Maps
Next Steps
Register Here
Share

Insight

“Channel,” on Block 2 at Mission Bay, is a new mixed-use project designed by Ankrom Moisan Architects and Ignition Architecture. This project occupies an 89,000 square foot parcel and, given its proximity to the 3rd and 4th Street bridges, is positioned to be a gateway to Mission Bay. Nibbi Brothers is the General Contractor for the project.

The building is a Type I concrete structure with 440,000 gross square feet, comprising 315 units of market rate apartments over 8,000 square feet of street level retail, and two levels of interior parking. The third floor features two large upper level amenity courtyards facing Channel and the views of the city and ballpark. Exterior materials include metal panel, exposed concrete, brick, and stucco.

Once a tidal bay, this area was filled at the beginning of the 20th century to provide the land needed for rail yards and associated structures that served shipping piers along the bay. Ankrom Moisan and Ignition Architecture drew inspiration from this rail yard context for the design of Block 2, referencing it in the expression of the massing and the articulation of all portions of the design.

Learning Goals:

  • When designing without existing structures to respond the design team attempted to anticipate future development while taking advantage of historic inspiration to create architectural context.
  • Because Mission Bay is a fill site, the soils are settling and will continue to settle after construction is complete. This required thoughtful attention to detailing at the building perimeter. In addition, because of the site conditions, piles are used for the support of the structure, some of them as long as 250’.
  • Designing residential projects on parcels of this scale mandates varied character within an over-arching architectural design so that the project is not overwhelming. This includes breaking down the massing and responding to the specific character of each adjacent streetscape. A high level of coordination with the San Francisco Redevelopment Agency was also a challenge, trying to meet the design standards for the area as well as meet the overall goals of the client.
  • The project is expected to achieve LEED Gold. Storm water management, high efficiency fixtures & mechanical systems, and an efficient envelope contribute to the success of the sustainable design.

Project Team

  • Architect-of-Record: Ankrom Moisan
  • Project Manager: Jennifer Jenkins
  • Associate Architect: Ignition Architecture
  • Veronica Hinkley-Reck was responsible for collaborating with Ankrom Moisan Architects on the design of the exterior of the building.

"Venue," on Mission Bay Block 3 West, is a new mixed-use project designed by Steinberg Architects and Seidel Architects occupying a 47,577 sq. ft. (1.09 acre) site along the southwest corner of Fourth Street and Mission Rock Avenue. Nibbi Brothers Assoc. is the General Contractor for the Project.

The building is a mixed construction type, Type I-A at the Basement and Ground Floor Levels, and Type III-A from the Podium deck/ Second Floor to the Sixth Floor. The building consists of both below grade and above grade resident parking, two (2) retail spaces along Fourth Street that flank the Leasing Lobby Area, and 147 market rate rental units. The Podium level contains common courtyard area complete with landscaped decking, trees and other plants; a Community Room with complete kitchen for the residents; as well as private patios for those residents whose units are on the Second Floor. Exterior materials include zinc panels, fiber cement panels, cement plaster, exposed concrete, and 67’ wide x 45’ tall perforated copper screen that is prominent along the Fourth Street elevation between the Second and Sixth Floors.

Learning Goals:

  • Mission Bay is a fill site. The soils are settling and will continue to settle after construction is complete. This situation required thoughtful attention to detailing along the building perimeter. The use of pavers, in lieu of concrete, was selected to allow grading adjustments to allow accessibility into the building and driveway approaches. In addition, piles are used for the support of the structure, some of them as long as 250’.
  • Designing residential projects on parcels of this scale mandates varied character within an over-arching architectural design so that the project is not overwhelming. This includes breaking down the massing and responding to the specific character of each adjacent frontage. Special attention was given to creating an active pedestrian streetscape with retail on Fourth Street, and individual unit entries on the Vara street, consistent with the specific guidelines of the San Francisco Redevelopment Agency.
  • The project is expected to achieve LEED Gold. Stormwater management, high efficiency fixtures & mechanical systems, solar panels and an efficient envelope contribute to the success of the sustainable design.

This program is part of Insight 2012. Join AIA San Francisco for two days of continuing education classes addressing leading issues on design, practice, and technology. This year's series will help you meet both your California and AIA continuing education requirements. Sign-up for one class or the whole series!